Lån som senior

Till en början så handlade seniorlånen om att pensionärer skulle kunna belåna sina bostäder för konsumtion eller för att renovera. Under början av 2000-talet så var det många pensionärer i Sverige som upprördes av att bli nekade banklån baserat på att pensionerna var alltför låga.

Detta blev det alltså ändring på och drivande krafter bakom möjligheten till seniorlån var Erik Åsbrink, Peter Voors och Lennart Grabe. De startade ett företag som beviljade pensionärer lån med egendom som säkerhet.

Pensionärslånen är nu ett faktum
Idag så kan alla banker och kreditgivare ge lån till pensionärer. Det är de här lånen som kallas för seniorlån och som alltså är till för den som redan har sin karriär bakom sig. För att få seniorlånet så måste man alltså ha någon form av tillgång som fungerar som säkerhet för lånet, men det finns mer att säga om den här typen av lån…

Betala aldrig tillbaka

Det som är så unikt med seniorlånen är förstås att man kan ta dem med sig i graven. Tanken är att man ska kunna låna utan att ens betala ränta och amorteringar. Är man så pass gammal att man ändå inte räknar med så många år till i livet så kan man välja att betala av lånet då man inte längre finns på jorden. Huset säljs och banken får tillbaka sina pengar samt räntor som inte betalats.

Det här kan ju vara en bra plan om man mest är ute efter livskvalitet under sin sista tid i livet men man ska vara medveten om att villkoren kan se mycket olika ut beroende på den bank som erbjuder lånet.

Ett dyrt lån
Något som kan anses vara en nackdel med seniorlånen är att de är ganska dyra. Ett seniorlån är inte samma sak som ett bostadslån och därför så ska man rådgöra med kunniga innan man antar det. Det kan dock vara en lösning om man inte kan ta vanliga bostadslån och inte har råd med att betala räntor men ändå vill renovera, resa, eller göra något annat som kräver pengar som man inte har. Man får förstås tänka på hur efterlevande kommer att uppfatta det då allt som blev kvar av arvet måste gå till banken som man lånade från.