Ångerrätt vid lån

Om du tar ett lån av en svensk kreditgivare eller bank så har du rätt att ångra detta. I Sverige så gäller nämligen ångerrätt vid lån för de allra flesta typer av lån förutom för bostadslån och då du handlar mot faktura. Rent praktiskt så innebär detta att du kan häva lånet och lämna tillbaka pengarna. Det spelar ingen roll hur mycket du har lånat så den här regeln kan också appliceras i det fall att du har tagit ett snabblån som till exempel sms lån.

Så fungerar ångerrätt vid lån
Om du efter att ha ingått ett kreditavtal inser att du inte vill ha lånet så kan du genast ångra det. Det här gör du genom att meddela kreditgivaren om att du ångrar lånet och vill häva det. Det går att göras detta via telefon men många menar att även om detta är juridiskt bindande så är det smartare att skicka ett email så att man kan bevisa att man faktiskt ångrade lånet.

När kreditgivaren får meddelandet så är de skyldiga att gå med på att ta tillbaka pengarna. Det som du måste betala är den ränta som du är skyldig för de dagar som lånet har varit i kraft. Man räknar från den dag som kreditavtalet ingicks och till den dag som du meddelade om att du ångrar lånet.

Uppläggningsavgifter eller andra avgifter
Du behöver inte tala om varför du inte vill ha lånet och i enlighet med den ångerrätt vid lån som gäller i Sverige så ska du inte behöva stå för eventuella uppläggningsavgifter eller andra avgifter för lånet som du nu inte kommer att ta. Om du redan har betalat avgift så ska du få tillbaka pengarna men kom ihåg att du också kan bli skyldig att betala för räntan.

Återbetalning
När du väl har meddelat om att du ångrar lånet så har du 30 dagar på dig att betala tillbaka pengarna. Ju längre du väntar, ju dyrare blir det, för det kommer ju att utgå ränta för varje dag som pengarna förblir hos dig.
Om du ångrar ett bolån så är det andra regler som gäller. Här kommer du istället att bli tvungen att häva lånet och då gäller de regler som du avtalat om med bank eller kreditgivare. Vid större lån så ska man alltid betänka möjligheten att man kan göra sig av med lånet tidigare och ta reda på vad detta kommer att innebära och kosta.